Här kan du som vårdnadshavare och elev ta del av information som rör eleverna i klass 2A.
Du kan även läsa om allt roligt som vi lär oss under dagarna.

fredag 30 januari 2015

Läxor till fredag 6 feb

Svenska:
Diamantjakten kap 11
Läxboken sidan 13


Det här är matteläxan till vecka 6.




onsdag 28 januari 2015

Diagram hela dagen

I Lgr 11 under kunskapskraven för åk 1-3 kan man läsa följande:

"Eleven kan dessutom vid olika slag av undersökningar i välkända situationer avläsa och skapa enkla tabeller och diagram för att sortera och redovisa resultat." 

Så igår hade vi en fullspäckad dag med diagram. Vi jobbade med stapeldiagram och cirkeldiagram.

Först fick barnen titta på ett färdigt diagram och utifrån det svara på tillhörande frågor.

Efter en undersökning i klassen där eleverna fick svara på vilken som var deras favoritmat skulle de göra ett eget diagram utifrån svaren som de fick.






Så här blev ett av elevernas diagram: 


Därefter skulle de konstruera egna uppgifter utifrån deras diagram och det här blev resultatet:



Efter lunch jobbade vi med cirkeldiagram. Det handlade om vilka färger föräldrar hade på sina bilar. Utan större genomgång var det många som förstod likheten mellan diagramen och kunde svara på frågorna själva med en gång. I slutet på lektionen när vi gick igenom svaren  kom vi in på vad eleverna önskade sig för bilar när de blev stora. Samtalet kom in på färger och modeller. Svart och röd var populära färger, men även en guldbild med flammor på sidan fanns på önskelistan.

Idag är jag tyvärr hemma och vabbar då jag hämtade en förkyld kille på dagis igår. Men Helena är i klassen och håller ställningarna. Matte, Diamantjakten och en film om universum står på schemat : )

måndag 26 januari 2015

Adama & Jonathans tid

Vi har jobbat med matte sista sidan kapitel 8 vi hade också Diamanjakten  kapitel 10 vi åt också chili con carne.

Adama & Jonathan 

fredag 23 januari 2015

Galaxer, stjärnor och stjärntecken

Den här veckan har jag haft planerad föräldraledighet måndag och fredag och varit på möte hela tisdagen så det har tyvärr inte hunnits med några inlägg. Men några kort har jag tagit så här kommer lite av vad vi har gjort. 

Helena hade klassen i måndags och tisdags så då hade hon matte och svenska. Barnen fick jobba i sina böcker och på små whiteboards som vi har köpt in. Där fick de träna på att ställa upp tal, algoritmer. På svenskan har de jobbat med Diamantjakten kap 9 som bl.a. har handlat om vad en bra frukost är och hur man borstar tänderna. Helena sa att eleverna var jätteduktiga och kunde allt eftersom vi hade jobbat så mycket med det i förra temat.

I onsdags och torsdags hade vi heldagar med vårt nya tema Universum. Vi har kollat på flera filmer om hur stjärnor föds och dör, vad svarta hål är, vad galaxer är för något och hur de ser ut. Vi har också läst faktaböcker och svarat på frågor om ämnet.

Här läser Hugo och Arsema en faktabok tillsammans.

Nelly och Georgette läser samma faktabok.

Här jobbar Laila och Linnéa med att svara på frågor.

Ronya och Mariam läser om stjärntecken i faktaboken.

Karlouse och Jonathan läser och svarar på frågor om universum.

Onsdagen avslutades med musiklektion hos Boto. De fick spela på
djembe även denna veckan och de var jätteduktiga! 

Simåne tittar på vår stora plansch om universum.
Torsdagen ägnade vi åt våra stjärntecken och titta på stjärnkartor över norra och södra stjärnhimlen. Barnen fick göra sitt eget stjärntecken med guldstjärnor på ett svart papper. Sen hade jag hittat en text om varje stjärntecken och utifrån den fick de ta egenskaper som de tyckte passade in på de själva. Mest på kul : ) Många av barnen tycker att det är spännande med stjärntecken och vem som är vilket stjärntecken så det var en rolig dag.  

Georgette

Hugo och Arsmea är i full gång med att skriva om sitt stjärntecken.

Och så här blev de färdiga resultaten:



Nu är det helg och jag får passa på att önska alla en trevlig sådan. På måndag är det en ny vecka och jag kommer att vara med klassen som vanligt måndag till fredag. Det ser jag fram emot : ) 



Läxor till fredag 30 jan

Den här terminen kommer det att bli läsläxa till varje fredag, för att vi ska hinna läsa alla kapitel i Diamantjakten innan sommaren. 

Svenska:
Läsa Diamantjakten kap10 (kap 9 jobbar vi med i skolan)
Läxboken sid 12

Matematik:
Matteblad
Förra veckan skulle de repetera två- och femhopp så den här veckan är det multiplikation med två och fem.  
Glöm inte att den blå skoldagboken ska lämnas in redan på måndag, underskriven av en förälder.  Övriga läxor ska in på fredag, precis som vanligt. 

måndag 19 januari 2015

Läxor till fredag 23 jan

Hoppas alla har haft en bra helg!

Här kommer en påminnelse om vilka läxor det är som gäller till på fredag: 

Svenska: 
Diamantjakten kap 8 
Läxboken sid 10

Matematik: 
Bladet med blandade uppgifter

Idag har jag varit föräldraledig så det ska bli spännande att se hur många som kom ihåg att lämna in den blå skoldagboken imorgon när jag kommer. Hoppas på många : ) 

torsdag 15 januari 2015

Big Bang

Nu har jag lagt upp planeringen för temat Universum här på bloggen. Gå gärna in och läs så får du en inblick i vad ditt barn kommer att läsa och lära sig om. 

Idag fortsatte vårt arbete med Universum. Jag läste korta, enkla faktatexter för barnen och vi har kollat på film om den stora smällen, Big Bang. Sen fick barnen skriva tankekarta från filmen och göra en gemensam text. Därefter skulle barnen måla Big Bang.





Här är några av dagens fina resultat:



onsdag 14 januari 2015

Musik och nytt tema

Idag på musiken fick de sjunga ur sångböcker. Boto spelade och barnen sjöng sånger som de hade sjungit tidigare.





Sen fick de spela djembe.




Och avslutningsvis "Lets dance" , Det var kul att se barnen släppa loss!




Idag har vi också börjat med ett nytt tema: Universum. Barnen fick börja med att berätta vad de redan kunde. Och det var massor!  Imorgon ska vi kolla på film om Big Bang.

fredag 9 januari 2015

Första dagarna

Så har vi gått de två första dagarna på den nya terminen! Det har varit roligt att träffa alla era barn igen och det verkar som om alla har haft en skön ledighet. Igår fick alla säga något som de har gjort under lovet och vi skrev ner det på tavlan. Det var många olika saker som de gjort!



Sen har vi också hunnit med att ha svenska, idrott och religion. Under religionen fick eleverna se en liten film om skapelseberättelsen och på idrotten lekte de en lek som hette Gladiatorerna. Det verkar ha varit en rolig lek då många barn har pratat om den.


Det här här en ny bok som eleverna kommer hem med idag. Jag vill att du skriver under boken i rutan (se nästa bild) och ser till att ditt barn har med sig den till skolan på måndag igen.  Den här boken ersätter skrivboken.


I den här rutan vill jag att du som förälder skriver ditt namn eller signatur. Du kan även lämna meddelanden här till mig och jag till dig.

onsdag 7 januari 2015

Välkommen tillbaka

Imorgon är det vårterminens första dag. 
Eleverna går enligt schema så glöm inte att ta med idrottskläder och handduk. 

Det har blivit en viss schemaändring så eleverna kommer att ha idrott direkt efter lunch på torsdagarna i helklass. (Inte tillsammans med 2B som tanken var.) Därefter har de lektion i klassrummet till kl 14.00 så det är viktigt att alla duschar efter idrotten. Kl 14 är skoldagen slut och eleverna går till fritids eller hem.

Vy över ett vinterlandskap på Frösön i Östersund.