Här kan du som vårdnadshavare och elev ta del av information som rör eleverna i klass 2A.
Du kan även läsa om allt roligt som vi lär oss under dagarna.

tisdag 30 september 2014

Matematik med miniräknare


Igår på matematiklektionen fick barnen bekanta sig med miniräknare för första gången. Det verkade som om de tyckte att det var roligt men lite svårt innan de förstod hur den fungerade. Några tyckte det var lite jobbigt att man inte såg att man hade tryckt på plus- eller minustecknet men när de märkte att miniräknaren utförde talet ändå så gick det bättre.


Arsema och Jonathan

Maryam och Lucas

Sömnen

Att sova och vila är viktigt för kroppen och hjärnan . Man måste sova minst tio timmar . 


lucas och mariam har skrivit detta.
 

Likhetstecknets betydelse

En gång i veckan går jag på fortbildningskurs på skolan som kallas för matematiklyftet. Det är Stockholm stad som gör en satsning och det här läsåret är det drygt 12 000 lärare som är med.

 Direktkopierat från Skolverkets hemsida: 
  "Matematiklyftet är en fortbildning i didaktik för lärare som undervisar i matematik. Syftet är att stärka och utveckla kvaliteten i undervisningen och på så sätt öka elevernas måluppfyllelse. Fortbildningen sker genom kollegialt lärande. Den äger rum lokalt på skolorna och är tätt knuten till lärarnas ordinarie arbete. Allt som de läser, diskuterar och planerar, prövas i den egna undervisningen."


Många elever runt om i svenska skolor har fel bild av vad likhetstecknet betyder, och vet inte riktigt hur de ska använda det. Rätt att tänka är att det ska vara lika mycket på båda sidor. Den här veckan hade jag fått i uppgift att prova en lektion i detta. 

Efter genomgång ska eleverna arbeta i grupp och uppgiften är sortera korten två och två så att talet blir korrekt. 






Vokalhuset - kort eller lång vokal

Under ett par veckors tid har vi arbetat med vokaler i skolan. Vilka som är mjuka/hårda och vilka som är korta eller långa. 

Fokus ligger nu på att lära sig hur vokalerna i ordet låter, om de är långa eller korta. 

Lång vokal: Om vokalen a låter som i alfabetet "aaa" är det en lång vokal, t ex i orden mat eller glas. En lång vokal har oftast bara en konsonant eller ingen bokstav alls efter sig.

Kort vokal: Om vokalen a har ett kort ljud "a" är det en kort vokal. Då följs vokalen oftast av två eller flera konsonanter, t ex glass eller salt. 

Kännetecken på en vokal: 
”En vokal har bara ett ljud i sig, t.ex. a låter bara aaa och e låter bara eee. Men om man säger m så låter det två ljud; e och m.”


Här har barnen fått skriva in i ord på rätt våning i vokalhuset. 
På övervåningen ska det vara ord med ett kort vokalljud och på nedersta våningen ska det vara ord med ett långt vokalljud.

söndag 28 september 2014

Läxor till fredag 5 okt

Hej!

Hoppas alla har haft en skön helg!

Här kommer läxorna som ska vara klara till på  
fredag den 5 oktober. 

Skrivuppgift:  Svara på frågorna om din familj. Tänk på att använda dina finaste bokstäver och kom ihåg stor bokstav och punkt. Skriv hela meningar.

Matteblad: Handlar om klockan. Kvart i och kvart över.

Föräldramöte: Så  kan jag påminna om att det är föräldramöte nu på tisdag den 30 sep kl 18.00. Då samlas alla i matsalen och rektor Ylva kommer att prata en liten stund. Därefter går vi till klassrummet och pratar om sånt som bara rör klassen. Du får också chansen att välja en tid till utvecklingssamtal. Efter föräldramötet skickar jag ut tider till alla er som inte är där.

Jag och Helena hoppas att vi träffar många av er på tisdag! 



torsdag 25 september 2014

NTA - Uppdrag 3

Vattnet som blev osynligt

I det här uppdraget gick det ut på att förstå var vattnet tar vägen när det "försvinner", avdunstar.

Barnen fick en liten plastskål med varmt vatten och en med kallt vatten. Därefter skulle de lägga en stor bägare över vardera skål och se om det hände något på bägaren. Som ni kanske ser så blir det ånga på bägaren med varmt vatten, att jämföra med ångan på spegeln när man duschar.







tisdag 23 september 2014

Lekar i Gubbängen


vi har varit i skogen.Det var roligt att lekai skogen.Vi gorde upgifter. Det var roligt.Kom på ett namn till 2a de var skallkrossarnas.Vi fik valfr upgifter.Sen gick till baka till skolan. När vi komtillbaka till skolan jobbade vi. 


skrivet av wiggo och ronya.



 Här kommer några bilder från vår utedag. 

Lucas och Hugo

Laila visar upp sina röda giftiga bär som hon hittade.

Dindar, Johannes och Wiggo.

Juan, Adama och Dindar.

Simåne, Ronya och Angelina visar upp sin fina ramsa som
de hade i uppdrag att göra i skogen.



torsdag 18 september 2014

Skoljoggen

Heej :) 

Vad kul att höra att det går bra med vokalerna! Det är bra att kunna så att man kan lära sig att stava ord rätt. 

Imorgon är det skoljoggen. 
Spring så det ryker :-) 
Kämpa kämpa och gör ert bästa! 

Kram till er alla 
Fröken Susanne 


onsdag 17 september 2014

Michael Jackson

Hej hej!

Nu har jag precis kommit till vårt rum på hotellet efter att ha sett en show med Michael Jackson. Den tror jag att många av er skulle ha gillat! Det var 12 personer som hade superhäftiga kläder och sjöng och dansade till hans låtar.  Det var roligt att se!

Imorgon är det simning för er. Hoppas att det går bra och att många vågar prova simma i den djupa bassängen. Det är målet för er alla, att kunna simma på djupt vatten.

Kram till er!
Från fröken Susanne

tisdag 16 september 2014

Hälsning från Susanne

Hej alla barn!

Hoppas att ni har det bra i skolan och att ni är snälla mot varandra och mot Helena :) 

Här nere är det varmt och skönt!

Kram till er alla 

Läxor till fredag 19 sep

Till på fredag har ni följande läxor: 

Svara på frågorna till Drömsemestern i din skrivbok. Ta med boken till skolan på fredag. 

Gör mattepapperet och lämna in på fredag. 

Lycka till! 

torsdag 11 september 2014

NTA - uppdrag 2


I dag har jag och Charlotte haft uppdrag 2 med klassen. Det gick ut på att man skulle undersöka på vilket sätt en iskub smälte snabbast. Barnen kom med många bra förslag; i ett glas med varmt vatten, på elementet, under armhålan, under tröjan på magen med flera. Sen fick de parvis eller tre och tre, undersöka hur många minuter och sekunder som just deras sätt tog och dokumentera vad de gjorde. 

Angelina och Ronya försöker att smälta sin isbit i armhålan.

Linnéa, Nelly och Georgette smälter sin isbit i varmt vatten. Johannes tittar nyfiket på.

onsdag 10 september 2014

Pratbubblor

Idag på svensklektionerna jobbade vi med pratbubblor och tittade på vilka olika typer av pratbubblor som det finns. 
Sen fick barnen välja en och skriva text inuti. Resultatet blev riktigt fint och alla pratbubblor sitter nu i deras monter vid trappen. 

Skoljoggen


Fredagen den 19:e september

är det dags för Skoljoggen. Starten går från skolan och barnen har 30 min på sig att springa, gå, jogga så många varv de orkar. Alla kan delta är man krasslig kan man gå. För F-3 och särskolan går starten 8.30.  Barnen behöver inte ha med sig ombyteskläder och handduk då det inte finns möjlighet till duschning. Men en vattenflaska kan vara bra att ha och kanske en extra frukt.

Skoljoggen är Sveriges största motionslopp för barn och ungdomar och arrangeras varje höst i skolorna runt om i landet. Varje år deltar närmare en halv miljon unga i Skoljoggen, som 2014 arrangeras för 32:a gången.

Samtidigt som eleverna rör på sig gör de också gott för andra barn. I samband med Skoljoggen samlas en frivillig springslant in bland deltagande elever, skolpersonal och föräldrar. Bidraget som SOS Barnbyar får från Springslanten går till barnbyn i Bouar i Centralafrikanska republiken. Barnbyn är byggd till minne av Astrid Lindgren. Här finns plats för över 100 övergivna barn som får växa upp med en ny familj. I barnbyn går barnen i skolan och har tillgång till sjukvård.

Springslanten samlas in av klassföreståndaren på springdagen (förslagsvis en tia).


Hälsningar idrottslärarna Maria och Annika
 


 

tisdag 9 september 2014

måndag 8 september 2014

Dagens matematiklektion

På måndagsmorgnar har vi ännu en resurs i klassen, Aram. Hans ämne är matematik så då har vi alltid matte. 

Nu försöker vi att lära oss olika strategier för huvudräkning, vi har tidigare bl a jobbat med tiokompissrna och tvillingarna. Räkna på fingrarna är ingen bra strategi som vi försöker få bort. 

En strategi som vi jobbar med nu är att "fylla upp till tio". T ex 8+6=  Då ska eleverna först tänka från åtta upp tio och sen tio plus det som finns kvar av sexan. Den strategin är jättesvår om man inte kan lilla plus och lilla minus, så det är bara att öva, öva och öva. 


Här har Aram en genomgång när han flyttar barn fram och tillbaka för att tydliggöra strategin. 

fredag 5 september 2014

Läxor

Idag kommer barnen hem med många böcker och läxor. Förutom första lektionen då vi hade matte så har dagen gått åt till att förbereda och gå igenom de nya läxorna. De nya läxorna ska vara klara fredagen den 12 sep. Vi har såklart också hunnit med att kolla upp läxan till idag, lilla plus. Det var roligt att se att så många hade förbättrat sitt resultat! Nu hoppas vi på samma sak nästa fredag, att många förbättrar sig på lilla minus. Det kommer dem att ha stor hjälp av nu när vi går vidare i matematiken.

Med sig i väskan har de också läsläxa med tillhörande läxbok samt den nya veckoboken. Det är viktigt att ni tittar i veckoboken varje fredag eftersom där kommer barnen själva att skriva allt viktigt till nästa vecka. Ägna gärna en stund varje dag åt läsläxan, så kommer det att ge bättre resultat än om man bara läser en gång vid ett tillfälle.

Glada tjejer på rast i solen!

Ännu fler tjejer på rast!   









Trevlig helg!

NTA - uppdrag 1

I går hade barnen det första uppdraget i terminens NTA-tema, förändringar. Det ingår under NO - Kemi.

Barnen fick börja med att titta på några bilder tillsammans och fantisera vilka förändringar som kommer att hända. Därefter kom det roligaste, själva uppdraget när barnen själva får experimentera. Den här gången fick alla grupper ett vattenglas och en tablett. De skulle släppa ner tabletten i vattnet och kolla vilken förändring som skedde. 




Barnen tittar på vattenglaset genom förstoringsglas. 



onsdag 3 september 2014

musik

vi har varit på musik vi har sjungit det va roligt musik men sän så
jick vi till klass rumet 

juan och linnea har skrivit.

skolan

Vi har sjungit för mariam  s.vi har jobbat med matteboken diamantjakten vi har jobbat med svenska.
vi har interjuvat.vi har varit i simmskolan. vi har jobbat med eldorado.



maryam och johnson



tisdag 2 september 2014

Bokstavsjakt

 Idag skulle eleverna gå på bokstavsjakt i sina nya fina läseböcker, som även kommer att bli läsläxan framöver. 

De fick bestämma en bokstav och sen skulle de leta ord som började på den bokstaven, ord som hade bokstaven i mitten och ord som skulle sluta på den bokstaven.



 


Alla ord skulle dokumenteras i olika kolumner.



Idag har eleverna fått intervjua en kompis från 2B. De fick ställa frågor och skriva ner kompisens svar. Sen ska vi sätta ihop alla papper till en bok, så att alla kan läsa om alla.

Dindar från 2A och Lukas från 2B

Barin från 2A och Ida från 2B

Mariam och Simåne från 2A och Lovisa från 2B.



Vi vill inte ha löss!


 Läs mer om huvudlöss här


måndag 1 september 2014

brandövning och skolan

grup två har haft engenlska och grup ett va i bibloteket . vi har ocso haft matte . vi har haft 2a svenska vi har haft brandövning 2a och 2b samlades lase, vice rektorslutar kl 12 55 , pratade med alla i skolan





jabriil och jonathan skrev.