Här kan du som vårdnadshavare och elev ta del av information som rör eleverna i klass 2A.
Du kan även läsa om allt roligt som vi lär oss under dagarna.

tisdag 31 mars 2015

Popcorn, film och dans

Idag är det Arsemas sista dag så idag efter lunch var det fest med popcorn. Det började lugnt och stilla med lite Charlie och Lola och Pippi Långstrump.



Lava, Mariam och Arsema

Sen blev det Just Dance och lite ösigare låtar. Tjererna dansade.

Killarna dansade.
Jonathan, Dindar och Karlouse
Arsema kommer att lämna ett tomrum efter sig och vi önskar henne all lycka till på nya skolan.

Kulspelandet är igång

När kulpåsarna följer med till skolan vet man att det är vår. Tyvärr så är kulstället i skugga nu när solen står så lågt, men det verkade vara mest jag som bekymrade mig över det.





Här har vi några grabbar som valde att sitta i solen.


Och några tjejer som också valde solen.

måndag 30 mars 2015

Textuppgifter med multiplikation och division

Idag har vi haft matematik hela dagen. Den här veckan kommer det att handla om tabell 3 och tabell 6 i multiplikation och division. 
Idag har vi bl.a. jobbat med textuppgifter. 

Först så lyssnade vi på uppgiften tillsammans. 


Sen fick eleverna en stund och skulle försöka lösa uppgiften själva på sina egna små whiteboards.
Här är en lösning till serietidningsuppgiften. 



Efter en stund fick en elev gå fram och visa sin lösning på tavlan.
Den här uppgiften handlade om 18 kanelbullar som skulle fördelas med tre bullar i en påse. Hur många påsar blev det? 


Därefter skulle de skriva sin lösning på mattespråket och med en mening i sin mattebok. 

lördag 28 mars 2015

Veckan som varit

I tisdags åkte vi in till Gamla Stan för ett påskspel i Storkyrkan. Innan vi gick in hann vi ta en liten promenad runt slottet.


Vi hade också tur att det var några militärer utanför vilket många av barnen tyckte var spännande att titta på.




Inne i kyrkan fick vi gå runt och titta på olika skulpturer och andra fina föremål som fanns.

Barin och Laila

Wiggo och Karlouse

Här ser ni två präster som är utklädda till Maria, Jesus mamma och Pontius Pilatus. Pontius Pilatus är mest känd från Nya Testamentet där man kan läsa att det var han som beslöt om Jesu korsfästelse. Prästerna berättade historien om hur den kristna högtiden påsken kom till.
 



Här har vi problemlösning "trappan". Eleverna ska bygga trappan olika hög och räkna kuber.

Hugo och Wiggo

Mariam och Simåne

Lucas och Barin

Annat som vi har gjort i matematiken är att börja med treans multiplikationstabell samt tränat på att multiplikation hör ihop med division. Det kommer vi att fortsätta med till veckan. Då kommer vi även att jobba med sexans tabell. Vi jobbar hela tiden parallellt med multiplikation och division för att eleverna ska förstå att de kan ta hjälp av räknesättet när de räknar än det ena eller det andra. Fortfarande är det många som har svårt att se och förstå detta. De flesta föredrar multiplikation och tycker att det är jättekul. Vi har också fortsatt med algoritmer och det börjar de bli riktigt duktiga på.

I svenskan har vi jobbat med en bok som heter Gittan och älgbrorsorna av Pija Lindenbaum. De har fått lyssna på sagan utan att se några bilder och sen skulle de svara på frågor med svarsalternativ. Det var också lite uppgifter där man skulle skriva meningar, titta på bilden och svara på frågor och motsatsord. 

Veckan avslutades av några elever i klassen. 

Här visar Hugo några karategrepp med hjälp av Arsema. 



Här visar han hur man kan ta sig loss om det kommer två fiender samtidigt.



Karlouse berättade en gåta. 

" Vem är det som har en kam men inte använder den?"



Avslutningsvis var det fem jättemodiga och duktiga tjejer som hade tränat på en dans som de ville visa upp. 


Linnéa, Ronya, Lava, Mariam och Laila.

fredag 20 mars 2015

Ordklasser och tittskåp

Efter onsdagens filmvisning var det i torsdags dags att jobba mer med ordklasserna. Jag hade skrivit 50 ord på olika lappar och delade ut 2 st till varje elev. De skulle därefter gå till den skylt där deras ord passade in. Det var inledningen på en sida i Diamantjakten som de fick jobba med efteråt.





Här går barnen omkring i klassrummet och sätter lappar.
Efter idrotten var det dags att fortsätta med tittskåpen som vi började med förra veckan. Nu var det dags att klistra upp solen, stjärnor och att hänga upp planeter. 

Här målar Mariam en flirtkula så att den liknar en planet innan den hängs upp.

Ronya och Dindar limmar dit snöret i kulan.



Hugo i djup koncentration.
Idag har jag varit hemma och vabbat så klassen har haft Helena. Men planeringen var engelska på morgonen med Martina, skriva i skoldagboken innan lunch och religion efter lunch, så det har nog varit en toppendag.

Trevlig helg önskar jag alla!

onsdag 18 mars 2015

Mattespel

Idag på matten fick eleverna visa sina kunskaper i uppställning genom ett mattespel som fanns i deras böcker. De spelade två och två och flyttade sin markör på en spelplan och skrev ner talen som de hamnade på. Talen skulle de sen räkna ut. 








Idag har de också hunnit med att ha en lektion med Helena. Då stod det religion på schemat och de tittade på en tecknad film om Jesus död. Vi ska snart till Storkyrkan och få titta på en påskvandring om påsken, och då är det bra att ha lite förkunskaper. 

På eftermiddagen pratade vi om substantiv, adjektiv och verb. Vi tittade också på tre filmer om dessa ordklasser. Imorgon fortsätter vi arbetet med ordklasserna.

måndag 16 mars 2015

Klassombudsmöte

Torsdag den 16 april är det klassombudsmöte. I klassen är det Hugos mamma Hedvig och Simånes mamma Ditte som är representanter. Om ni har någon fråga/fundering som ni vill att de ska framföra så går det bra att maila till dem:

Hedvig: hedvigeklof@gmail.com
Ditte: zorbonzorbon@hotmail.com

På mötet kommer även rektor Ylva Wikman, bitr. rektor Lasse Svensson, lärare, fritidspersonal, och kurator att närvara.

fredag 13 mars 2015

Sista inlägget för veckan

Den är veckan har varit full av aktivitet och lärande. Förutom att eleverna var så duktiga på algoritmer så var de även duktiga på alla delproven i DLS´en som vi har hunnit med i veckan. DLS är ett diagnostiskt material för analys av läs- och skrivförmåga. DLS för skolår 2 omfattar fyra delprov: Läsförståelse, Rättstavning, Ordförståelse och Samma ljud.

Fredagen var en toppendag! Martina, engelskläraren, berömde de än en gång att de var så duktiga. Hon tycker att det är jätteroligt att vara i den här klassen, eftersom eleverna alltid gör sitt bästa och verkar tycka att det är så roligt.

Sista halvtimmen fick eleverna välja vad de vill jobba med och då valde de lite olika:

Wiggo valde att träna på addition och subtraktion.

Ronya gjorde korsord.

Angelina och Laila valde också att göra korsord.

Linnéa jobbade i sin extrabok i svenska.

Karlouse och Adama läste i en bok som handlar om världens länder.

Hugo läste en bok. 







Juan och Dindar spelade basket hela rasten.

På måndag fortsätter vi som sagt med DLS´en och senare i veckan kommer vi att fortsätta med algoritmer och vårt tittskåp.

Fram till dess får ni vila upp er och ha en skön helg!

Läxor till fredag 20 mars

Svenska: 
Diamantjakten kap 16
Läxboken sid 17

Matematik: 
Den här veckan ska barnen träna på två olika strategier för att räkna ut addition och subtraktion. På den ena sidan ska de lägga ihop talsorter för sig, ental och tiotal, och på den andra sidan är det textuppgifter där de ska visa uträkningen med algoritmer. 

torsdag 12 mars 2015

Tittskåp rymden

Idag efter idrotten var det äntligen dags att använda alla skokartonger som vi har samlat in. Fram med vaxdukar, penslar och färger. Dagens uppgift bestod i att måla sin kartong med en bakgrundsfärg, för att vi sen ska kunna sätta dit stjärnor och planeter. Barnen fick välja om de ville göra en egen eller arbeta två och två.







Nu står alla tittskåp i fönstret och torkar till nästa vecka då vi fortsätter vårt kreativa arbete. 

onsdag 11 mars 2015

Muntliga redovisningar

Idag på förmiddagsrasten verkade dessa glada barn leka en rolig lek som jag ville fota, men så fort de såg mig ta upp mobilen så ställde de sig och poserade : )  Men ett fint foto med glada barn blev det i alla fall  : )


Efter lunchen hade vi svenska och då skulle barnen få fantisera ihop en kort serie på fyra rutor. Bilderna var redan där så barnen skulle skriva texten. Vi gick först igenom att serien bör ha en början, en händelse och ett bra avslut. Det gick snabbt för barnen att skriva och vi hann även med att barnen fick redovisa sina serier muntligt. Alla var jättemodiga och duktiga och läste så högt de kunde för att alla skulle höra.


















Så här såg de färdiga serierna ut.