Här kan du som vårdnadshavare och elev ta del av information som rör eleverna i klass 2A.
Du kan även läsa om allt roligt som vi lär oss under dagarna.

tisdag 28 april 2015

Geometriska former och lägesord

Igår på matematiken jobbade vi med tredimensionella figurer. Innan dess repeterade vi de fyra vanligaste geometriska formerna. 

Då fick eleverna ett rutat papper där de skulle rita en form i varje ruta. Man fick lämna en tom om man ville.




Därefter skulle de jobba två och två och sitta med ryggen mot varandra. Uppgiften var att beskriva med hjälp av lägesord var den andra skulle rita figurerna. När de slutligen var klara så skulle det finnas två likadana papper.

Barin och Adama

Evren och Jonathan

Juan och Lucas

Simåne
Idag efter lunch hade vi matematik. Då arbetade vi med problemlösning. Det handlade om tre kattmammor som fick kattungar. Dessa kattungar skulle fördelas på olika vis. Problemlösning är ett återkommande moment som de börjar bli riktigt duktiga på nu. Idag fick de arbeta enskilt, för sen gemensam redovisning och ibland arbetar vi två och två eller tre och tre.

NTA - fjärilars liv

Uppdrag 5 - Hur växer larver?

Igår fick vi lära oss att larven ömsar skinn för att kunna växa. Den gör det några gånger innan den hänger upp sig och blir puppa. 

Igår upptäckte vi att klassens första puppa hade utvecklats. Det var spännande! Några andra larver håller fortfarande på att äta upp sig och bli större och några larver har hängt upp sig för att förbereda sig på att bli puppa.

Uppgiften om hur larven ömsar skinn.


I morse upptäckte vi att det var många fler som hade blivit puppor. Det går väldigt snabbt nu på slutet. Tyvärr så upptäckte vi också att det var någon/några som hade stulit min stora mugg med ca 7-8 puppor. Jag lämnade klassrummet vid tretiden och i morse när jag kom var den borta. Samma sak hände med den stora muggen inne i 2B. Vi får verkligen hoppas att muggen kommer tillbaka eller att de/den nya ägarna tar hand om våra larver väl.

En larv som har hängt upp sig. 

Larven på nära håll.
Imorgon ska jag försöka komma ihåg att ta en bild på en puppa.

fredag 24 april 2015

Läxor till måndag 4 maj

Eftersom det är en kort vecka till veckan så tar vi inlämning av alla läxor på måndag den 4 maj istället. Nu finns det gott om tid för alla att läsa, så glöm inte det.

Varje torsdag arbetar vi med kapitlet i skolan och då är det väldigt svårt för vissa att göra det när de inte har läst någonting hemma. Då måste de börja med att läsa och det tar en massa tid.

Nu har vi kommit fram till kapitel 21 i Diamantjakten och Läxboken är sidan 23.

Idag när eleverna redovisade läxan fick vi se många fina flaggor som var målade. Det var flaggor från världens alla länder, så det var väldigt kul att se.

Mattebladet handlar om två barn som är ute och plockar djur. De får olika poäng för djuren och uppgiften är att räkna ut hur mycket poäng som de får. Jag vill att de visar med uppställning hur de har tänkt.

Klassens stund

Idag på klassens stund fick Hugo visa karate samt lärde oss att räkna till tio på japanska. Barnen älskar det och vill gärna vara med och delta .



 
 
Till nästa klassens stund har vi redan flera som har anmält sig, så då blir det mycket dans på schemat. Det ska bli kul!
 

NTA -fjärilars liv

Uppdrag 4 - vi undersöker larven

Igår undersökte vi larven med förstoringsglas. Vi lärde oss också vad organen heter och vad de har för funktion. 

Vi lärde oss att: 
  • larven inte har någon näsa utan att den har andningshål utefter kroppen
  • att den har tre olika typer av fötter
  • att den har hakar under fötterna för att få bättre grepp på olika underlag. 
  • att den har tornar på sin kropp som skydd mot andra djur som vill äta upp larven 


onsdag 22 april 2015

Ingen idrott imorgon


Jag fick precis ett sms av Peter på expeditionen att Maria, idrottsläraren, är sjuk imorgon och att de inte kommer att sätta in någon vikarie. Jag har därför bestämt att barnen inte behöver ta med sig idrottskläder imorgon. Vi kommer att gå iväg någonstans och ha uteaktivitet tillsammans.

Imorgon börjar en ny kille i klassen, Evran, och då är det ett bra tillfälle för honom att lära känna klassen. Vi hälsar honom välkommen och hoppas att han ska trivas hos oss.

tisdag 21 april 2015

Koordinater

Idag på matematiken har vi bl.a. jobbat med koordinater. Det är bra att kunna så att man kan spela schack, sänka skepp och läsa en kartbok.





Kan du läsa vad det står här?

Problemlösning med bråk

Igår ägnade vi en lång stund åt problemlösning. De fick arbeta två och två eller tre och tre. Tanken var att de skulle vrida och vända på problemet tillsammans utan att få så mycket hjälp. När man går runt och lyssnar är det kul att höra hur de resonerar med varandra. Ibland är de inte helt överens och har svårt att se att det är kompisens förslag som är det rätta. Men oftast går det bara fint och de löser uppgifterna. 





Efter uppgifterna var lösta var det dags att redovisa uppgiften och försöka förklara för sina kamrater hur man hade tänkt.


Här handlar uppgiften om Ida som klipper en fotbollsplan. På 30 min har hon klippt en fjärdedel. Hur länge tar det att klippa hela planen? 


Här är en annan uppgift som handlar om en skolklass som har valt olika aktiviteter till en friluftsdag. 


lördag 18 april 2015

NTA - Fjärilars liv

Uppdrag 2 - Vad behöver larver? 

I torsdagseftermiddag anlände larverna till skolan så nu var det dags att ta reda på vad larver behöver för att överleva. 

Precis som vi människor behöver larven mat. Deras mat består av en växt som heter Malva. När vi får den levererad till oss är den mosad med vatten. 







Alla barn har fått varsin genomskinlig mugg med en larv. Födan till larven är längst ner i muggen.


Barnen gjorde namnskyltar till sina larver som nu står bredvid larven på barnens platser. 

fredag 17 april 2015

Läxor till fredag 24 april

Matte:
Den här veckan är det repetition på en sida, hälften och dubbelt.
På andra sidan handlar det om bråk, som vi har jobbat med hela veckan i skolan.
Vi kommer att fortsätta med det även på måndag.

Svenska:
Diamantjakten läsbok kap 20
Läxboken sid 22

Ni får gärna påminna era barn om att det är viktigt att de läser kapitlet hemma under veckan. Vi jobbar med övningar som handlar om kapitlet i skolan och har man inte läst, så är det jättesvårt för de barnen att göra dessa saker. Då måste de börja med att läsa. Så påminn gärna om att det är viktigt att de läser.

torsdag 16 april 2015

Viktiga datum framöver


Torsdag 30 april: Studiedag. Ingen skola. Barnen har fritids om de går på fritids eller är lediga.

Onsdag 6 maj: Lågstadiet kommer att få medverka i en föreställning på skolan som heter Planeten Planeten. Den handlar om värdegrundsfrågor.

Fredag 15 maj är en klämdag. Ingen skola. Fritids är öppet för de barn som går på fritids. Annars är man ledig.

Tisdag 26 maj: Öppet Hus på skolan. Kl. 15 – 18. Mer information kommer.

Torsdag 28 maj: Idrottsdag på Enskede IP. Mer information kommer.

Måndag 1 juni: Omdömena i alla ämnen ska vara klara och ni kan läsa de på internet.

Onsdag 10 juni: Skolavslutning. Mer information kommer.

 

 

onsdag 15 april 2015

Drakens håla

Idag på svenskan har vi jobbat med en text som heter Drakens håla som är skriven av Ewa Christina Johansson. Eleverna fick först läsa tyst och sen läsa högt för en kompis. Därefter var det frågor om texten som de skulle besvara.






tisdag 14 april 2015

NTA - fjärilars liv

Uppdrag 1 - Vad vet du om larver? 

Idag har vi äntligen kommit igång med det efterlängtade NTA-temat där vi ska få följa fjärilars utveckling, från larv till fjäril. Vi kommer att få larverna när de är i larvstadiet så äggstadiet kommer vi bara att prata om. 
I fredags levererades larverna från England så nu väntar vi på helspänn och undrar vilken dag de ska komma fram till oss. 

I det här första uppdraget skulle barnen dokumentera hur de tror att en fjärilslarv ser ut samt hur de tror att en fjäril utvecklas, från larv till fjäril. 




måndag 13 april 2015

Wiggos påsklov

Jag har spelat fotboll med Wille Wictor Alex Sebastian och Gabriel.vi körde stres och matsch. man fik sälja och köpa spelare. nästa dag så fick jag veta att vi skule åka till Grekland. vi skulle bo på hotell sen efter det spelade vi fotboll.

Skrivet av Wiggo