Här kan du som vårdnadshavare och elev ta del av information som rör eleverna i klass 2A.
Du kan även läsa om allt roligt som vi lär oss under dagarna.

torsdag 19 februari 2015

Skridskoåkning i Gubbängen

Här kommer några härliga kort som Charlotte var snäll och knäppte till mig. Jag kunde tyvärr inte ta korten själv då jag är hemma och är sjuk. 








onsdag 18 februari 2015

Skriva utifrån en tankekarta

Idag inledde vi en lektion med att vi fyllde tavlan med ord som beskrev gårdagen. Jag kan inte tro annat än att de hade det bra och det glädjer mig. 


Därefter gjorde vi en gemensam tankekarta. 


Utifrån tankekartan skulle de skriva en egen text i sina fina böcker. 
Träna på att bilda meningar, stava ord, komma ihåg punkt, stor bokstav och mellanrum. 

tisdag 17 februari 2015

Naturhistoriska och Cosmonova

Idag har vi varit och besökt Naturhistoriska Riskmuseet och Cosmonova. Dagen i sig var intensiv, innehållsrik, rolig, lärofull, spännande och vädret var kallt : ) Brr! Vi åkte från skolan direkt efter att vi fått vår matsäck och var inte tillbaka förrän runt halv två så det var en hel dag. Förstår om barnen kom hem och var trötta senare, för det var jag i alla fall.




Barnen fick gå runt på den ena våningen och titta och prova på de olika sakerna som man kunde göra. Här hänger Wiggo i en konstgjord gren. Tacken var att man skulle se hur länge man orkade hänga som en apa.



Här skulle man leta efter frukt. Man skulle trycka på de lysande knapparna så fort man kunde.



Efter vi varit där en timme var det dags att gå in på Cosmonova och se på filmen Från Pluto till Merkurius. Det var en film som tog oss ut i rymden och förbi alla planeterna i vårt solsystem.



Lunch intog vi på en av de markerade platserna för medhavd matsäck. Det var lite trångt då det var många andra klasser där också, men till slut hittade alla en sittplats och kunde äta.



En annan rolig sak den här dagen var att barnen blandade sig så mycket mellan klasserna. Det är roligt att de har hittat nya kompisar från parallellen.




måndag 16 februari 2015

Ny vecka

Godmorgon! 

Nu startar en ny innehållsrik vecka. Det är utflykt och skridskor och om inte det räckte så ska vi göra brukarundersökningen med alla barn samt ett diagnostiskt test i matte som vi har fått av Stockholms universitet. De har satt ihop en PRIM-grupp som vill kolla hur alla tvåor ligger till i matematik.  

Förra veckan blev det tyvärr inga inlägg. Jag vabbade två dagar och sen var det fullt ös, så jag hann inte. Men nu är det ny vecka och nya tag.

Vi har börjat morgonen med matematik och kommer jobba med det fram till lunch. Vi har börjat med tiotalsövergångar.

Läxor till fredag 20 feb är:

Diamantjakten kap 13
Läxboken sidan 15
Matteblad. Barnens egna problemlösningar.

fredag 6 februari 2015

Läxor till fredag 13 feb

Svenska: 
Diamantjakten kap 12
Läxboken sid 14
Läs kapitlet flera gånger så att du kan läsa det med flyt. 

Matematik: 
Elevernas egenproducerade matteproblem. 
Den här veckan får vi prova att lösa Jonathan och Ronyas problem. Nästa vecka blir det några andra barns problem. 

Den blå skoldagboken ska lämnas på måndag 9 feb. 

Lycka till! 

Sista dagen på veckan

Idag har det varit en helt underbar dag! Barnen har varit glada och fröknarna också : ) Vi har jobbat massor och fått god lunch, lasagne, och vad mer kan man begära? 

Fredagsmorgnarna börjar alltid med att Martina har engelska med klassen och det verkar alla barn älska. Martina fångarna barnen på ett inspirerande sätt och de får prata, skriva, lyssna och sjunga.


Martina repeterar förra veckans ord för att därefter börja jobba med dagens nya ord som handlar om födelsedagsparty.





Annat som vi har gjort idag är att fortsätta i vår nya Eldorado 2B som eleverna fick i början av veckan. Vi har jobbat med tvåan och fyrans tabell i multiplikation och division. 
Efter lunch skrev vi i vår fina blåa skoldagbok. 




Glada barn ute på en solig rast! 

Sockermålning

I torsdags efter idrotten fick alla barn göra en sockermålning.  De fick bara använda färgen grön och blå eftersom vi ska arbeta vidare med bilden sen och ha den som Tellus.











tisdag 3 februari 2015

Problemlösning

Idag har vi jobbat vidare med problemlösning. Den här gången har vi arbetat med att eleverna ska lära sig att formulera egna problem. 

Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar kunskaper för att kunna formulera och lösa problem står det i syftet i ämnet matematik. 

Först utgick vi från en bild som jag hade valt och försökte tillsammans komma på vad problemet skulle handla om. Eleverna fick komma med förslag och därefter kom vi överens om vad det skulle stå och skrev ner det. Sen skulle eleverna komma på frågor till det som vi skrev tidigare. Det märkte jag var lite svårt och eleverna kom utanför texten lite. Men jag stoppade inte de utan de fick komma överens om vilka frågor som vi skulle ta. Resultatet av det här kan ni se här men eleverna kommer även att få sina egna frågor i veckas läxa. 

 

Efter den gemensamma uppgifterna var det dags för eleverna att göra egna problem. De fick olika bilder av mig som de sen skulle försöka att göra egna problemuppgifter till. Några av dessa kommer eleverna att få hem i läxa på fredag.






Så här blev ett resultat av dagens uppgift.

Lille Prinsen

För ett par dagar sedan avslutade vi Lille Prinsen, som klassen har fått lyssna högt på. Det är en gammal klassiker som fungerar alldeles utmärkt nu när vi har vårt tema om rymden. 

Så här ser framsidan på boken ut:


I Lgr 11 under ämnet svenska står det att eleverna ska träna på att lyssna och återberätta i olika samtalssituationer. Att återberätta något som man har hört är en variant som man kan träna detta på. Vidare kan man läsa under kunskapskraven att eleverna ska kombinera sina texter med bilder för att förtydliga och förstärka sina budskap.

Idag har eleverna fått träna på att återberätta boken och sen fick de skriva ner lite kort om handlingen. Därefter skulle de illustrera en bild till. Så här blev några av resultaten:








måndag 2 februari 2015

I trädgården - problemlösning


I Lgr 11 under kunskapskraven i matematik för åk 1 -3 kan man läsa följande:

"Eleven kan lösa enkla problem i elevnära situationer genom att välja och använda någon strategi med viss anpassning till problemets karaktär. Eleven beskriver tillvägagångssätt och ger enkla omdömen om resultatens rimlighet."

Idag fick eleverna ett problem som de skulle lösa tillsammans med en klasskompis. Så här såg problemet ut:


Johannes och Lava arbetade flitigt tillsammans.

Dindar och Simåne löste också uppgiften.

Georgette, Jonathan och Juan arbetade tillsammans för att lösa uppgiften.
 Camilla som är klassens klasskontakt är också med på bilden.
  

 

Wiggo jobbade tillsammans med Angelina.
Här redovisar Johannes och Lava hur de löste uppgift A. Därefter fick de berätta för klassen hur de tänkte för att komma fram till svaret.

Så här blev deras redovisning.
En elevs dokumentation på papper.
Och en annan elevs redovisning.