Här kan du som vårdnadshavare och elev ta del av information som rör eleverna i klass 2A.
Du kan även läsa om allt roligt som vi lär oss under dagarna.

fredag 24 oktober 2014

Höstlov

Hej!

Så har vi äntligen kommit fram till ett välförtjänt höstlov. Den sista veckan har varit kanon i klassen och eleverna har jobbat fantastisk bra. Jag kommer att jobba måndag till onsdag men sen blir det några dagars extra ledigt för mig också.

Barnen har engelska på fredagar men i dag var Martina sjuk. Då passade vi på att jobba lite granna med klockan. Det har kommit fram på många utvecklingssamtal att eleverna vill bli bättre på klockan så då är det bara att passa på. Vi har gått igenom alla klockslag, men kommer att jobba vidare med det efter lovet.

Tidigare i veckan under matematiklektionerna har vi jobbat med lite större tal inom både addition och subtraktion. Jag visade eleverna algoritmer, uppställning, och det var många som tyckte det var spännande. Jag försöker att ge eleverna så många olika strategier som möjligt, så kan de till slut använda den de själv tycker om. Men från början är det viktigt att man får prova på olika. Vi jobbar också mycket med att förstå ental och tiotal och att de ska kunna förklara hur de tänker.

Jag får passa på att påminna om att det är jätte viktigt att barnen har med sig sina läxor på fredag. Det är framtförallt svårt att ge nya läxor när de ska in i skrivboken när den inte finns här. Då måste ni vara snälla och hjälpa era barn att sätta in de hemma, så att det blir ordning och reda. På fredagarna går vi alltid igenom de gamla läxorna i skolan och då är det rätt tråkigt för de elever som inte har med sig sina läxor. Så försök att komma ihåg läxorna, det blir så mycket roligare då : )

Läxor till fredag 7 nov:

Svenska: I deras skrivböcker sitter det fastklistrat två uppslag. På ett uppslag ska de skriva så många olika frukt/grönsaker som de kommer på på olika färger. Därefter ska de fylla i bokstäverna som saknas och bilda ord.
På den andra sidan har de klistrat in en frukt. De ska träna på att läsa sin text och skriva av texten så fint de kan. De ska få med alla stora bokstäver och alla punkter. Sen kommer vi att jobba vidare med faktatexter efter lovet i skolan, och då har de redan läst in sig på sin text. Eleverna fick olika frukter så de kommer att få dela med sig av sin nya kunskap till varandra.


Matematik: Den här gången är det ren huvudräkning, addition och subtraktion. Vi kommer att satsa några veckor efter lovet på huvudräkning en stund varje morgon, istället för läsningen som vi brukar ha varje morgon. Jag vill att de ska få upp farten och bli säkrare på olika strategier, för att kunna sluta använda fingrarna.

Ha en skönt lov så ses vi uppvilade på måndag den 3 november!



onsdag 22 oktober 2014

Frukt och grönt

Igår arbetade vi vidare med frukt och grönt i klassrummet. De fick jobba två och två och leta efter olika frukter och skriva rätt siffra vid rätt namn. Sen gick vi igenom vilka olika grupper de tillhörde
 (t ex lökgrupp, kålgrupp mm) och om det var frukt eller grönsak.






Utflykt till Liljeholmen

I måndags bar det av till Liljeholmen och ICA Kvantum. Besöket i butiken var väldigt lyckat. Barnen fick tillsammans med en ur personalen gå en tipsrunda på Frukt- och gröntavdelningen. Därefter var det provsmakning av bl.a två olika meloner, små plommontomater, physalis, färska dadlar och en ny slags kiwifrukt. Den sistnämnda var lika liten som physalis men var som en kiwi. Jag personligen tyckte att den var supergod men det rådde det delade meningar om.

Vi besökte också fruktlekplatsen där det var fri lek. Vi hade tur med vädret och det kom bara några vattenstänk på oss.






fredag 17 oktober 2014

Läxor till fredag 24 okt

Matte:
Ett matteblad som handlar om texttal, mattesagor. Jag vill att alla tal redovis på mattespråket också, inte bara svaret. I skolan pratar vi mycket om mattespråket, och det är alltså att man skriver talet med siffor. Jag vill se hur eleverna tänker.

Svenska:
Läs kapitel fyra (Ett hemskt besked) och gör sidan i 6 i läxboken.
På fredag kommer barnen att få stafettläsa så träna så att du känner dig säker på att läsa högt inför klassen.




Efter en toppenvecka i klassen vill jag önska alla en trevlig helg!

Här kommer två bilder från några galna tjejer : )


Min fritid

Idag efter lunch fick alla som ville (det var fler än de som är på foto) läsa upp sina texter om fritiden. Nu är det tredje gången som de gör det och barnen blir bara säkrare och säkrare för varje gång. Den som står där framme tränar på att läsa högt och tydligt och de andra tränar på att vara en bra publik.









torsdag 16 oktober 2014

NTA - uppdrag 6


Separera mer
 
I det här uppdraget ska eleverna undersöka olika blandningar genom att filtrera dem. De tar reda på vart de olika ämnena tar vägen vid filtrering och ska träna på att formulera slutsatser av sina observationer. 


Gruppen hjälps åt at hålla i tratten med filter samtidigt som
någon annan häller ner blandningen i bägaren.

Maryam, Lucas och Hugo väntar medans vattnet rinner igenom filtret.

Arsema, Juan, Adama och Laila var en grupp som jobbade
tillsammans i uppdraget.


onsdag 15 oktober 2014

Matematik

Idag under halvklassen passade ena gruppen på att bygga matematikormar. Där tränades addition och subtraktion mellan 0-20. Barnen tyckte det var roligt och alla var jätteduktiga!



Georgette och Mariam.


Simåne

Maryam H


Dindar jobbar med ett arbetsblad där huvudräkningsstrategi 
fyll upp till tio tränas.

Klassombudsmöte


Torsdagen den 13 nov kl 18.00 är det klassombudsmöte. Då träffas Ylva (rektor) Lasse (bitr rektor), Lina (kurator), Sanna (skolsköterska) och representanter för alla grundskoleklasser och fritids.

I klassen är det Simånes och Hugos mamma som är representanter så om ni vill att de ska ta upp något som rör hela skolans verksam, kan ni maila till dem.

 
Simånes mamma Ditte: zorbonzorbon@hotmail.com

Hugos mamma Hedvig: hedvigeklof@gmail.com

 

tisdag 14 oktober 2014

Utflykt måndagen 20 oktober


            Hej!
 
Som ni vet har vi ett tema i klassen om Kropp och Hälsa. Vi kommer snart att komma in på matens betydelse för att må bra. Därför kommer 2A och 2B att åka till Liljeholmen för bl.a. ett studiebesök på ICA Kvantums frukt- och gröntavdelning

Eleverna börjar och slutar som vanligt, 8:15-12:55. Vi kommer att vara ute hela dagen och därför är det kläder efter väder som gäller. När vi inte är inne på studiebesök kommer vi bl.a. att leka på fruktlekplatsen som ligger tätt intill.
 
Skolan tar med sig lunch till alla men om man vill får man ta med något varmt att dricka och ett sittunderlag.

        Vänliga hälsningar från personalen i tvåorna.
 
 

söndag 12 oktober 2014

Läxor till fredag 17 oktober

Läxa är att skriva om sin fritid med hjälp av frågorna. Tänk på att det ska vara hela meningar och snygga bokstäver.

Mattebladet handlar denna gång om överslagsräkning som vi har jobbat med i veckan.



I fredags på lunchrasten sken solen och långhopprepet kom fram.

onsdag 8 oktober 2014

NTA - uppdrag 5


Nya blandningar - och en lösning 

I detta uppdrag undersöker och beskriver eleverna de tre ämnena grus, salt och papper. Därefter blandar de varje ämne med vatten och undersöker vad som händer. Som jag skrev i förra uppdraget behöver barnen få fler chanser att lära sig skillnaden på en blandning och en lösning och här kom den.
 










Barnen har nu blivit vana med den här typen av uppdrag vilket visade sig i att lektionen gick jättebra och barnen jobbade på jättefint. 

Så här kan en dokumentation av ett uppdrag se ut.

fredag 3 oktober 2014

Påminnelse från fritids

Nu är det fredagseftermiddag och barnen har precis gått för en liten stund sedan. Dagen har varit bra och vi har hunnit med att ha engelska, gå igenom alla gamla läxor samt att ge nya läxor. Många tycker att det är roligt att få läsa upp vad man har skrivit i sin skrivbok, så då tränar vi på muntligt framträdande.

Martina, engelskläraren, berömde eleverna väldigt mycket idag och tyckte att de hade varit lugna och fina. Det är alltid kul att höra som lärare men även som förälder kan jag tänka mig.

En påminnelse från fritids: På tisdag den 7 okt stänger alla avdelningar kl 16.00. Det är samverkansplanering mellan skola och fritids. På torsdag den 9 okt är det fritidsmöte kl 17.00.

Hoppas alla får en trevlig helg! På fritids vet jag att det kommer smaskas kanelbullar om en liten stund : )

Läxor till fredag 10 oktober

 
Sömnschema
I måndags började vi med ett nytt tema som heter Kropp och Hälsa. (Läs om målen längst upp på bloggen) Den här veckan har vi läst om sömnen och varför det är viktigt att sova. Barnen ska därför fylla i ett schema som handlar om när de går och lägger sig och när de vaknar och därefter räkna ut hur många timmar som de sover varje natt. Börja gärna redan under helgen som kommer nu. Kanske får du som vuxen hjälpa ditt barn lite grann.

Läsa kapitel 3 i Diamantjakten och svara på uppgifterna som hör till. 

Matteblad
De ska förstå sambandet mellan addition och subtraktion.Vi kommer att jobba mer med detta under vecka 41.




torsdag 2 oktober 2014

NTA - uppdrag 4

Idag har vi haft en lektion där de ska lära sig vad en blandning är. Gärna förstå att det är en skillnad på en blandning och på en lösning men det krävs nog mer än 40 min för det... 

Uppdraget gick ut på att först titta på saltkristaller och på grus i förstoringsglas. Barnen skulle gärna upptäcka att alla saltkristaller hade samma form ( kub ) men att de var olika stora. Gruset var enklare att beskriva hur det såg ut. 

Sen skulle de få blanda saltet och gruset och undersöka vad som hände med färg, form, hur det lade sig i bägaren mm. Därefter skulle de separera blandningen med hjälp av en sil.